Честит Великден, приятели!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Честит Великден, приятели! Или, както се казва: „Христос Воскресе“!

 

Днес празнуваме най-големият и най-светлият християнски празник и нека точно на този ден си пожелаем добротата и искрената любов винаги да бъдат в сърцата ни. А ние ви желаем ви здравето, щастието и вярата! Ако те са с вас, животът ви ще е прекрасен!

 

На днешния ден според календара на Православната църква честваме чудото на чудесата. Божият син – Исус Христос, възкръсва след смъртта си, с която изкупва греховете на човечеството. Възкресението на Христос вдъхва надежда за благополучието на хората и за живот след смъртта.

 

След дългите пости и дни на смирение, от днес започват дните, посветени на веселието и радостта! По стар обичай 3 дни – неделя, понеделник и вторник, се играят хора и се празнува. Новите дрехи днес са задължителни, защото символизират Възкресението. Традицията повелява младите неомъжени жени обезателно да носят такива, за да покажат колко са работливи.

 

Но ако това с времето се е променило, то прастарият обичай да се чукаме с боядисани яйца си е все същият. Ние си нямаме Великденски заек и не се глезим с шоколадови яйца като французите, германците и други народи, но нашата традиция е много забавна и сплотяваща. Със сигурност сте запознати много добре с нея, но нека си я припомним!

 

С първото боядисано яйце, което задължително е червено, на Великден домакинята прави кръст на челата на децата и го поставя пред домашната икона. След това цялото семейство се впуска в чукането с яйца. Вярва се, че човекът, чието яйце излезе най-здраво, ще се радва на здраве, късмет, щастие и благоденствие през цялата година.

 

За него има и награда..., а за победените утешителна награда. И тя е... вкусен козунак, разбира се!

 

Весел празник, приятели!  


 

Коментари към "Честит Великден, приятели! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg