Честит Гергьовден!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Ето че един от най-хубавите пролетни празници отново настъпи. Честит Гергьовден, скъпи приятели! И по-специално – честито на именниците!

Днес празнуват (и черпят) всички с името Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Габрина Ганчо, Гено, Генчо, Габриела, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева и др. Нека ви ви е живо и здраво името и нека ви донесе много победи в живота!

Нали знаете, че Св. Георги се слави като Св. Георги Победоносец? Не случайно на 6 май се празнува и официалният Ден на храбростта на българката армия! В нашата страна Св. Георги се почита като войн и защитник. Той е мъченик за Христовата вяра, а едно от най-големите чудеса, които извършва според поверията, е убиването на страшния змей, който живеел край град Вирит (днешен Бейрут – бел. ред.).

Легендата разказва, че там имало голямо езеро а него живеело чудовището. То често излизало от обиталището си много хора станали негова жертва. Приближел ли градските стени, дъхът му отравял тези, които го вдишали. Никой не можел да се пребори с него и царят на града издал заповед всеки ден жителите му да предават на змея по едно от децата си, за да го омилостивят и така да се спасят останалите.

Така и станало, докато не дошъл ред на дъщерята на владетеля. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото. Когато змеят излязъл обаче, се появил Св. Георги, яхнал бял кон. Той отишъл при девойката и я попитал защо стои там и плаче. Тя му обяснила защо, викайки към него да бяга. В този час обаче светецът препуснал към змея и го пробол с копието си.

Когато народът на града видял мъртвия змей, се разбягал от страх. Но Св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязъл с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили...

А тази година, приятели, честването на Св. Георги е още по-специално, защото съвпада с честването на Възкресението Христово. Затова, приятели, имаме двоен повод за празнуване!

Съберете се с най-близките си хора на празнична трапеза, хапнете си крехко гергьовско агне, пийте вино, пейте песни... След като се нагостите пък, хванете се на хоро!

Празнувайте така, както повелява обичая! Защото традициите са едно от най-големите ни богатства като народ!
 


 

Коментари към "Честит Гергьовден! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg