Честит Хелоуин! Готови ли сте за страх и ужас?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Снимков материал: Dreamstime

Ако днес сте се събудили с едно такова особено настроение, не се чудете защо. Хелоуин е! С други думи сложете една подкова в чантата си, хвърлете сол през рамото си преди да излезете от вкъщи и по пътя за работа си отваряйте очите на четири, за да не ви се изпречи някоя черна котака на пътя...

Според легендата на 31 октомври мъртвите навестяват земята, за да търсят живи тела, в които да се вселят.  Страховито, нали?! Това поверие идва още от народните обичаи на Келтите. В края на този месец те празнували Нова година и вярвали, че в нощта срещу 1 ноември границата между мъртвите и живите се отваря.

В тази страшна нощ хората се маскирали до неузнаваемост с надеждата да изплашат привиденията. Оставяли и храна на духовете, за да ги омилостивят и да не настояват да влизат в дома им. Тази традиция е останала и до днес. Знаете – дори и в България на днешния ден можете да срещнете вещици, чудовища, призраци или любимите си герои от филмите и книгите, а репликата „Лакомство или беля!” сигурно ще я сънувате още няколко дни подред.

Легендата гласи, че в нощта на Хелоуин човек наблюдава пламъка на горяща свещ, може да надникне в бъдещето. А ако момичетата искат да разберат кой е бъдещият им съпруг, просто трябва да се престрашат и да отидат с фенер до поток или река. Там ще видят отражението му. Ако пък искате да ви споходи късмета, запалете нова оранжева свещ през нощта и я оставете да гори до следващата сутрин.

Изобщо този ден е свързан с толкова много традиции и обичаи, че няма да ни стигне времето и мястото, за да и изброим всички. Най-хубавото обаче е, че и днес имаме един чудесен повод за парти. Ако още не сте си намерили костюм, не му мислете, а използвайте обедната почивка, за да поправите тази грешка. И нека довечера им скрием шапката на тези духове! А дотогава един страшен поздрав – „Thriller” на Майкъл Джексън!
 


 

Коментари към "Честит Хелоуин! Готови ли сте за страх и ужас? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg