Психолози от университета в Северна Дакота са установили, че хората, които си падат по шоколада и други сладкарски изделия, са по-отзивчиви и толерантни от тези, които предпочитат солените храни.
За да стигнат до тези заключения, изследователският екип, провел тест, в който половината от участниците си падали по сладкишите, а другата половина по пикантното или соленото.
Оказало се, че шоко маниаците са много по-склонни да помогнат на непознат и освен това са по-предразположени да извършват обществено полезен труд.
В друг експеримент пък, сладокусниците проявили голям ентусиазъм да почистят цял град, пострадал от сериозно наводнение.
Професор Майкъл Робинсън, ръководител на проучването, е категоричен, че захарта и какаото влияят благоприятно на човешката психика. Доказано е, че шоколадът отключва хормона на щастието. А когато сме щастливи, ние неминуемо сме и по-отзивчиви, любезни....с две думи – готини хора!
Е, ако доброто наистина се крие в едно парченце шоколад, то ние си пожелаваме за Коледа, цяла сладкарска фабрика!