Американски ябълков пай

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Препоръчано

Сега е сезонът на ябълковите сладкиши, затова не се колебайте да разнообразите малко и да заложите на нещо по-различно от класическия и лесен ябълков щрудел. Не че не е вкусен, напротив! Едва ли има някой, който да не е луд по ябълковия щрудел, а и дори децата могат да го направят, но все пак всичко писва. Ето защо днес ви предлагаме една страхотна рецепта за американски ябълков пай, която ще ви накара да си оближете пръстите. Запретвайте ръкави!

Необходими продукти:

За тестото:
285 г брашно
170 г меко масло
150 г крем-сирене
3 с.л. студена вода
15 мл оцет
1 ч.л. бакпулвер
сол

За пълнежа:
8  ябълки Златна превъзходна
150 г захар
3 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. канела
индийско орехче
1 шушулка ванилия
50 г масло
100 г галета

Допълнително:
1  разбито яйце с малко заквасена сметана


Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете останалите продукти и ги смесете с пръсти. Постепенно омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и почистете от семки ябълките. нарежете ги на резени и ги сложете в купа. Върху тях поръсете нишестето, галетата, захарта, подправките, остърганите семенца ванилия и предварително разтопеното масло. Разбъркайте добре.
3. Намаслете зълбока керамична форма за пай. Разточете тестото върху набрашнен плот, на голям тънък лист. Изрежете кръг, малко по-голям от формата, за капак на пая. От останалото тесто първо изрежете дебела лента и я напаснете по стената на формата, като оставите краищата на лентата да висят извън формата. Напаснете тесто по дъното на формата.
4. Изсипете пълнежа във формата и го притиснете добре. Намажете тестото по края на формата с разбито яйце с малко сметана. Покрийте пълнежа с изрязания кръг тесто и притиснете добре по краищата, за да затворите пая. Изрежете излишното тесто и с вилица отново притиснете по краищата. С нож направете малки кръстчета по повърхността на пая. Намажете с яйце и поръсете с малко захар. Печете пая в предварително загрята фурна на 175 градуса около 1 час.  


 

Коментари към "Американски ябълков пай":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg