Днес е Трифон Зарезан! Постарому

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

 

Днес е Трифон Зарезан постарому! Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Но както и да се казва, важното е, че е празник. А, кой не обича празниците, особено такива, на които да се напиеш е задължително? Напълнихте ли избите с руйно вино и мека ракия?

По традиция на този ден стопанката омесва хляб рано сутринта и се готви пълнена кокошка. Според обичая кокошката се вари цяла и след това се препича на саджак (наричано още пирустия - трикрака метална поставка, която се поставя в огнището).

В нова вълнена торба се слагат хлябът, кокошката и бъклица с вино. С такава торба на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат лозарските ножици и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с виното, за да е плодородно то и през следващата година. Този ритуал се нарича "зарязване". А след това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва угощението, а провъзгласеният цар е окичен с венец от лозови пръчки. Той сяда на колесар, а останалите го теглят към селото, където спират пред всяка къща. Домакинята на дома ги черпи с вино, дава се първо на царя, а после и на другите. Останалото вино се плисва върху царя и се изрича благословия: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царя отговаря с:  „Амин“ и окичен с венци, той сяда на дълга трапеза, за да посрещне хора от цялото село.

Поради тази причина за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наричани във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. През тези дни жените не режат с ножици, не плетат, не предат и не шият. Приготвя се обреден хляб и след като раздадат на съседите, слагат парченца и на животните, за да предпазят и добитъка от вълци.

 

Наздраве на всички!


 

Коментари към "Днес е Трифон Зарезан! Постарому":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg