Петте вида любов

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

На пръв поглед звучи малко несериозно любовта да се категоризира. Но пък практиката показва, че на база връзки и взаимоотношения, най-често се открояват 5 вида любов. Всяка се отличава със своята динамичност, принципи и опорни точки, върху които двама души градят отношенията си. С течение на времето всеки вид любов може да се трансформира в друг. Но това зависи само от партньорите...

 

Любов, основаваща се на страстта

Тази любов се характеризира със силното физическо, а и емоционално, желание да бъдеш с някого. Типично за нея е невъзможността двама души да бъдат заедно. Примерно вече са разделени, някой от тях е вече обвързан или съществуват куп други причини, които им пречат да създадат връзка. Границата между този вид любов и обсебването е много тънка. Затова в случая е задължително да съществува взаимност.

 

Любов, основаваща се на романтиката

Не става дума да обичаш някого, само защото редовно ти подарява цветя и бонбони! При този вид любов двама души са изцяло отдадени един на друг. Не се срамуват свободно да изразяват чувствата си, във всеки възможен момент показват на другия, че го обичат, правят всичко, за да бъде той щастлив. Тази любов е изцяло емоционална. Дори сексът е по-скоро резултат от силните чувства. За съжаление, обаче, тя трае не повече от 2 години, след което преминава в друг вид любов или изчезва.

 

Любов, основаваща се на комфорта

Тя е нещо като любимата ви стара дреха в гардероба, която много рядко обличате, но пък нещо ви спира да изхвърлите. Удобната любов се основава на силна привързаност, сигурност и доверие. Обаче липсват страстта и разнообразието. Хубавото тук е, че партньорите по никакъв начин не си пречат. Всеки си има своето пространство като общата им точка е домът и семейството. В интерес на истината, тази любов се смята и за най-издръжлива. На практика двама души могат цял живот да са обединени именно от нея и да бъдат много щастливи. В случая зависи от характерите и приоритетите.

 

Любов, основаваща се на приятелство

Тя много прилича на удобната любов, с тази разлика, че тук партньорите правят всичко заедно. Те са страхотен екип във всяко едно отношение, докато при предния вид, могат да имат изцяло самостоятелен социален живот. Най-голямото предимство на приятелската любов е ефективното общуване. Двамата си споделят абсолютно всичко един на друг и срещат разбиране и съпричастност.

 

Безусловната любов

Тя може да се нарече и жертвена любов. Обикновено е едностранна. При нея единият партньор приема и обича другия почти безусловно. Той се раздава без да очаква да му се отвърне със същото. За него е достатъчно да са заедно и да градят нещо съвместно. Въпреки че изглежда много неизгодна, безусловната любов може много да помогне на двамата в кризисните моменти на връзката им. Освен това има хора, които са абсолютно ОК с това положение. Потребностите им стигат до нуждата да обичат и да се грижат за някого.


 

Коментари към "Петте вида любов":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg