Да се потопим във френската кухня! Представяме ви рецепта за превъзходна лучена супа с богат и плътен вкус. Подходяща както за обяд, така и за вечеря. А защо не и за лека следобедна закуска?
Необходими продукти за 4-ри порции:
60 гр. краве масло
3 средни глави лук
2 стръка праз
1.200 л. вода (може и зеленчуков и/или телешки бульон)
2 скилидки чесън
200 гр. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
За крутоните:
3 тънки филийки хляб
2 с.л зехтин
вегета или друга универсална подправка
Начин на приготвяне:
Празът и лукът се нарязват на ситно и се задушават в маслото за около 15 минути на слаб огън като периодично разбърквате.
Малко преди да отстраните от котлона, добавяте и счукания чесън. Прехвърлете ястието в тенджера, долейте водата или бульона и добавете солта и черния пипер. Ако ползвате бульон, не слагайте сол, той има достатъчно от нея. Супата се оставя да ври още 30 минути до пълно омекване на лука. Чакате да поизстине и пасирате.
Нарежете филийките хляб на кубчета. Сложете ги в тавичка и добавете зехтина и универсалната подправка. Разбъркайте добре! Нагрейте фурната до 150 градуса и сложете крутоните да се пекат за 5-6 мин. Трябва да ги разбърквате почти постоянно, така ще се изпекат равномерно.
Супата се сипва топла в купичка и се поръсва с настъргания пармезан. Захлупвате я с чинийка със салфетка, където сте подредили крутончетата и сервирате.