Хроничен стрес! 4-те основни причини за него

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

 

Стресът отдавна се е превърнал в част от ежедневието ни. И, за да сме честни, в днешно време е нормално да се сблъскваме с него от време на време. Важното е да не допускаме да се превърне в хроничен стрес! А за целта трябва добре да познаваме причините, които могат да доведат до това и да се опитаме да им противодействаме навреме.

Затова, запознайте се с четирите основни причини за хроничен стрес...

Ограничено време и крайни срокове
Това е най-честата ежедневна причина, поради която се чувстваме напрегнати и нервни. Бързаме за срещи, за работа, да приключим някоя задача, възложена ни от шефа, да не изпуснем крайния срок да си платим тока, да не изпуснем автобуса... Всеки от нас изпитва огромни дози от този стрес постоянно. Времето никога не стига! В по-широк смисъл, винаги се притесняваме, че времето не е на наша страна. Трябва да завършим учението, да си намерим половинка, да родим деца, докато сме млади, да имаме успешна кариера, да имаме интересен живот, приятели и хобита. Мисленето за недостига на време е по-уморително от всички тези неща, взети заедно.

За да избегнете прекаленото напрежение:
1. Планирайте ефективно! Трябва да подредите приоритетите си. Ако е нужно направете си списък и започнете от най-важните и спешни неща.
2. Не се мотайте, а смело предприемайте действия. И не започвайте следващата задача, преди да сте приключили предната.
3. Оставете тялото ви да води и се съобразявайте с ритъма си на живот. Синхронизирайте ежедневието си, спрямо биологичните си нужди и възможности. Някои хора са по-активни сутрин, други вечер. Най-неотложните и значими задачи оставете за времето, в което активността ви е висока, а дребните задължения от рода на имейли, дрехите от химическото и т.н - за след това.

Страх от бъдещето
Необятно е човешкото въображение, способно да измисли възможно най-лошия развой на сценария. Винаги сте готови за неуспех и това ви пречи да вземате правилните решения, а страхът като цяло ви лишава от способността да решавате сами. Правилният подход е да си представяте успеха като нещо достижимо. Обещайте си да мислите позитивно и след известно време сами, ще забележите резултатите. Независимо колко пъти сте се провалили преди, все някога идва моментът да блеснете. Не го пропускайте, понеже сте прекалено комплексирани от спомена за миналите неуспехи.

Ситуационен стрес
Това е стресът, предизвикан от конфликти, емоции и усещането за загуба на контрол над събитията. Не можем да предвидим всичко, затова е важно да владеем гнева си и да внимаваме какво излиза от устата ни. Понякога е най-добре да отстъпим или да си замълчим, за да не влошим нещата. Трябва добре да усещате слабостите си и да опознаете себе си в различни ситуации. Опитайте се да погледнете на конфликта като страничен наблюдател, за да прецените трезво, кое ще е в най-голяма полза за вас самите.

„Адът, това са другите“
Така е казал Сартр и доста добре е описал една от причините за стрес. Контактите ни с хората около нас са основният повод да изпитваме раздразнение. Може да са колеги, семейство, приятели, непознати, клиенти и обслужващ персонал, но със сигурност всеки ден е изпитание за нервите ви. От вас зависи дали ще сте пригодни да владеете хаоса и да бъдете манипулативни и дипломатични. За да подобрите способността си да извличате ползи от останалите, старайте се да се поставите на тяхно място. Упражнявайте се в умението да разпознавате сигнали от всякакъв тип, включително и езика на тялото. Вземете си заслужена почивка! Имаме си своите лимити и дори приятните контакти с други хора са ментално изтощителни. Отделяйте време да останете сами и да изпуснете парата.  


 

Коментари към "Хроничен стрес! 4-те основни причини за него":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg