6 неща, които не знаете за Франсис Пикабия, художник-дадаист

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

С кариера, която започва от импресионизма, узрява в движението Дада, и завършва далеч отвъд  света на  утвърденото изкуство, френският художник Франсис Пикабия наистина трудно може да бъде вкаран в определени рамки. Може би това е така, защото е минало толкова много време от последната му ретроспективна изложба през 1970 г. до днес, когато отново има голяма експозиция на Пикабия в Музея за Модерно Изкуство, Ню Йорк. И така, кой е този невероятно многолик художник? Тук представяме шест неща, които може би не знаете за Пикабия.

На 15-годишна възраст, Пикабия  заменя художествената колекция на семейството си със направените от него убедителни копия.

 

Според художника, Пикабия разменя работите (които са били според преразказ, собственост на баща му или чичо му) една по една и след това  продава оригиналите, за да финансира своя собствена колекция от марки. Семейството му не било по-мъдро от младия Пикабия, чийто фалшификати висяли по стените им. "Когато никой не забеляза, аз открих моето призвание", спомня си той. Въпреки, че този епизод може да се тълкува като обикновена тийнейджърска шега ( художникът е бил познат със шегите си през цялата си кариера), само провъзгласената история на Пикабия може да има по-голямо значение за бъдещата му практика. "Той се реализира чрез мошеничество ", пише Гордън Хюз в каталога на изложбата на MoMA "не по пътя на трудно спечелената автентичност, но той е неразделна част от самата структура на модернизма."

Той е притежавал 127 автомобила в продължение на целия си живот.

 

Пикабия е роден в богатство, с баща произхождащ от испански благородници и майка от парижката буржоазия . Личното му благосъстояние го прави изключение сред авангардните художници през 20 век. Той е бил най-богатият дадаист и харчил парите си свободно за яхти, коли (той купува първата си от 127 коли през 1900г. ) и хазарт. Богатството позволило на Пикабия да се занимава с изкуство през цялото време от самото начало, окуражен от семейството си. Това също така му дава свободата да изследва стилове и подходи, без да му се налага да продава  работите си - голяма полза за един художник, чиято работа толкова агресивно е изпреварила времето си, че  често шокира  критици и купувачи.

Въпреки че е най-добре познат с дадаистичните си произведения, Пикабия започва кариерата си като прочут импресионист.

 

След като среща двамата синове на импресиониста художник Камий Писаро през 1902 г., Пикабия започва да експериментира със стила. До 1905 г. той е постигнал достатъчно, за да подпише тригодишен договор с  търговец и да покаже своите големи  платна в салони в Париж и другаде. Приветстван от твърде ентусиазираните критици като "майстор пленерист" и "млад художник, който е заслужил успеха си," Пикабия е почетен дори от френското правителство, когато то закупува едно от неговите произведения за обществена колекция. Въпреки успеха си, Пикабия никога не прегръща наистина изцяло импресионистката техниката на пленеризма (да се рисува на открито), (за ужас на Писаро). Вместо това, той копира картички с фотографии, в някои случаи, дори повтаря по-ранни работи на големи импресионисти-картините му на купи сено и фасадата на Нотр Дам „Notre Dame” са практически реплики на  Моне.

Някои историци го свързват с първото живописно абстрактно произведение.

 

С едно движение, което ще се превърне в негов подпис, Пикабия отказва процъфтяваща кариера в импресионизма, когато той внезапно прекратява договора със своя търговец  март 1909 г. По-късно същото лято, той  създава акварела „ Каучук”, „ Caoutchouc”(гума), който е смятан от някои изследователи за първата абстрактна живопис. (Отличието е дадено също на Василий Кандински и Хилма аф Клинт.) Какъвто и да е случаят, Пикабия безспорно е родоначалник на абстракцията. Когато той се отказва от импресионизма,  се обръща към кубизма, за да създаде произведения като” La source(The spring), 1912 г.. Критиците намират работата с червени, фрагментирани плоскости за безвкусна, със забележката, че  "наподобява издълбан линолеум." Работата на Пикабия прогнозира още няколко художествени движения, които ще се осъществят след неговата смърт, той има заслуга за създаването ранните прототипи на концептуално изкуство, поп арт , „присвоено изкуството”, и така наречената "лоша живопис."

Той не спира с кубизма - Пикабия е и един от основоположниците на Дада

 

Кариерата ня Пикабия е изключително трудно да се категоризира, може би най-добре може да се дефинира просто чрез широкия размах. Както ARTnews го определя през 1928 г.: ". Пикабия е скакалецът на съвременното изкуство, скачайки леко от –изъм на -изъм и има предостатъчно много време за това" До 1915 г., той е проникнал от кубизма до дадаизма, където работи с близки приятели като Марсел Дюшан и Тристан Цара (основателя на движението). Той оставя живописта в продължение на няколко години и експериментира с щампи, рисунки, както и различни публикации на Дада. Работата му през този период  включва поредица от  механоморфи "mechanomorphs," неговия термин  за портрети на приятели и семейството му като машинни компоненти. Но както е свикнал да прави, Пикабия се разделя и с това движение през 1921.

Няколко от по-късните му творби завършват пътя си на стените на публични домове в Северна Африка.

 

 

Когато  Втората световна война се издигаха на хоризонта, Пикабия започва да рисува платна с изображения на жени от филмови плакати и софт-порно от 1930-те. Фигурите  са кичозни, често голи и всичките бели носят обезпокоителна прилика с работите на хора на изкуството, одобрени от Третия райх, отбелязват историците. Може би не е изненадващо тогава, че няколко от тези творби се озовават в ръцете на алжирски търговец, който ги продава на публични домове в Северна Африка, обслужващи нацисти и италианските фашисти по време на окупацията.


 

Коментари към "6 неща, които не знаете за Франсис Пикабия, художник-дадаист":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg