Трифон Зарезан е празник на виното, лозарите и кръчмарите. По стар стил го отбелязваме на 14-ти февруари.
Има няколко поверия, свързани с този ден, които хората в някои части от страната все още зачитат.
Вярва се, че ако на Трифоновден дадеш пари - цяла година ще даваш, а ако взимаш - цяла година ще взимаш.
Какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът през цялата година.
В миналотоо на този ден рано сутрин се меси обреден хляб и се готвипълнена кокошка с ориз и кисело зеле. Въввълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето, за да го подреже.
В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите:“Колкото капки, толкоз коли грозде!”
Жените през този ден не трябва да докосват остри сечива и предмети, за да не нападат вълците животните.
На празничната трапеза задължително трябва да има вино! Наздраве!